Telefon  42 682 31 80

Telefon  +48 696 492 894

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Trójkąt roboczy w kuchni. Czym jest?

Remontując kuchnię, urządzając ją w nowo wybudowanym domu, warto zadbać, aby funkcja nie tyle była ładna ile praktyczna i funkcjonalna. Jest to możliwe nie tylko poprzez zaprojektowanie mebli na wymiar i dobór urządzeń AGD, ale również właściwe ustawienie mebli kupionych – pamięć o tzw. trójkącie roboczym. Zobaczmy, czym jest trójkąt roboczy w kuchni? Dlaczego tak istotne jest, aby zachować w kuchni trójkąt roboczy?

Kuchnia powinna być funkcjonalna

Urządzając kuchnię, należy zadbać o właściwy jej projekt. Powinien on uwzględniać zwykłe czynności, jakie wykonywane są w kuchni celem przygotowania posiłku. Właściwa „kolejność" mebli i położenie blatu kuchennego względem nich przyczynia się do poprawy ergonomii w kuchni. Lodówka, zlew, kuchenka to trzy podstawowe sprzęty i urządzenia AGD, które muszą być właściwie rozplanowane w kuchni. Ustawienie mebli w kuchni z zastosowaniem trójkąta roboczego zakłada, że wspomniane urządzania, będące wierzchołkami trójkąta nie powinny być oddalone od siebie, gdyż pomiędzy wspomnianymi urządzeniami i przedmiotami poruszamy się wielokrotnie w ciągu jednego przygotowania posiłku.

Odległość między poszczególnymi wierzchołkami nie powinna być dłuższa niż 120-210 cm między lodówką a zlewozmywakiem, 120 – 270 cm między lodówką a kuchenką, a także 90 cm lub 120-210 cm między zlewozmywakiem a kuchenką. Każde z urządzeń powinno być dodatkowo spójne z istniejącymi w pomieszczeniu przyłączami: wodnym, elektrycznym i gazowym.

Jakie wymiary powinien mieć aneks kuchenny, a jakie kuchnia z jadalnią?

Wymiary kuchni mogą być różne, podobnie jak możliwość ułożenia mebli. Nie zawsze możliwe jest zastosowanie zasady trójkąta. Jeśli nie jest to możliwe, należy dążyć do odpowiedniego ustawienia mebli i poszczególnych urządzeń w kuchni według stref użytkowych takich jak: strefa zapasów, strefa przechowywania, zmywania czy też przygotowywania i gotowania. Do tych stref dobrze jest zaprojektować odpowiednich wymiarów meble kuchenne.

Dla przykładu w strefie zapasów przechowywania w bezpośrednim sąsiedztwie warto zadbać o szafki na produkty sypkie, szuflady do łatwego przechowywania produktów, oraz blat roboczy, który pozwoli rozpakować przyniesione zakupy. W strefie zmywania musi być uwzględniona suszarka do naczyń kosze do segregacji odpadów. Dysponując większą ilością miejsca, możliwością ustawienia mebli w dwóch rzędach strefa gotowania powinna zostać doposażona w mikrofalówkę szafkę na naczynia żaroodporne i patelnie. Między rzędami mebli powinna być odległość nie mniejsza niż 90 cm, celem zapewnienia komfortu otwierania i zamykania szafek, szuflad czy też piekarnika. Optymalną szerokością kuchni jest 120 cm. Gdy kuchnia ma układ litery L, należy strefę gotowania rozmieścić na krótszym boku. W momencie, gdy decydujemy się na jedno z nowocześniejszych rozwiązań – kuchnię z wyspą, strefa gotowania powinna być na wyspie a dwie pozostałe strefy rozmieszczone po rogach.

Trójkąt roboczy w kuchni a powierzchnia kuchni.

Mając wpływ na wielkość kuchni, czy też aneksu warto pamiętać o minimalnej powierzchni przeznaczonej na kuchnię. W przypadku wnęki kuchennej minimalna powierzchnia idealnej wnęki kuchennej powinna wynosić 5-6 mkw, kuchnia 8-10 mkw, a kuchnia z jadalnią 12-14 mkw. Trójkąt roboczy w dobrze rozplanowanej kuchni w połączeniu ze wszelkimi strefami użytkowymi pozwala na intuicyjne przygotowywanie potraw i korzystanie z kuchni.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.